Corona-en-vakantie

Vakantie en Corona

Nu de zomervakantie is gestart en het Coronavirus helaas nog steeds rond waart, is het van belang dat u als werkgever duidelijke afspraken maakt met uw werknemers. Dit om verrassingen te voorkomen en de verwachtingen voor beide partijen duidelijk te hebben. Vanzelfsprekend staat het u vrij om andere afspraken te maken, waarbij het wel van belang is dat u dit met uw werknemers communiceert. In onderstaand overzicht van vraag en antwoorden hebben wij de meest voorkomende vragen voor u op een rijtje gezet.

Mag ik als werknemer op vakantie in tijden van Corona?

Ja, je mag weer reizen naar landen met reisadvies code geel. Kijk op www.nederlandwereldwijd.nl voor actuele informatie per land, reisadviezen en voor de codes. Voor sommige landen is het nog afwachten of zij van code oranje naar code geel gaan.

Naar welke landen mag niet gereisd worden?

Code oranje betekent dat vakantiereizen naar deze landen wordt afgeraden. Op dit moment zien we dat in landen met reiscode geel delen reiscode oranje hebben gekregen als gevolg van nieuwe uitbraken. Denk hierbij aan Spanje en Portugal.

Wat als ik als werknemer naar een gebied met reisadvies code geel?

Je mag afreizen naar een gebied met code geel. Wel kan een situatie rond het Coronavirus elk moment veranderen en kunnen landen strenge maatregelen nemen. Het is jouw eigen verantwoordelijkheid of je dit risico wil nemen. 

Wat als ik als werknemer naar een gebied met reisadvies code geel?

Het is van belang dat je z.s.m. terugkeert naar Nederland. Indien het land of de stad, waarin je je bevindt, op “lockdown” gaat, dan blijf je op de bestemming totdat er weer gereisd mag worden.

Moet mijn werkgever het loon doorbetalen indien ik niet terug kan keren van mijn vakantie of wanneer ik in quarantaine moet bij thuiskomst?  

Nee, het overheidsadvies blijft dat vakantiereizen tijdens Corona voor eigen risico zijn. Je moet je als werknemer bewust zijn dat, bij evt. niet kunnen terugkeren of een quarantaine verplichting, dit in jouw risicosfeer ligt. De werkgever hoeft in dat geval het loon niet door te betalen. Er kan in onderling overleg worden afgesproken dat je als werknemer vakantiedagen inzet. 

Wat als ik terugkeer van mijn vakantie en klachten heb?

Bij neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, benauwdheid, verhoging of koorts, plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping), dan blijf je thuis en laat je je testen.

Heeft u meer vragen? Laat het ons gerust weten door contact op te nemen!

Lees ook:

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Heb je vragen over dit onderwerp?

Laat het Werkverzuim weten door contact met ons op te nemen!

Direct contact met ons opnemen?

Wij staan klaar om je te helpen bij verzuimbegeleiding!