Vakantie en Verzuim: Wat werkgevers moeten weten voor een zorgeloze zomer

De zomer staat voor de deur en dat betekent dat veel medewerkers binnenkort op vakantie gaan. Maar wat moet je als werkgever doen als een medewerker ziek wordt tijdens zijn of haar vakantie? En hoe zit het met het opnemen en opbouwen van vakantiedagen tijdens ziekte? In deze blog geven wij jou alle informatie die je nodig hebt voor een zorgeloze zomer als werkgever.

Medewerker wordt ziek tijdens vakantie - wat nu?

Het kan gebeuren dat een medewerker ziek wordt tijdens zijn vakantie. In dat geval is het belangrijk dat de medewerker zich direct ziek meldt volgens de geldende procedures binnen jouw bedrijf. Dit betekent dat de medewerker contact opneemt met de leidinggevende of de HR-afdeling en de benodigde medische documentatie, zoals een doktersverklaring, deelt. 

Als een medewerker vanwege ziekte niet kan genieten van zijn vakantie, mogen deze ziektedagen niet als vakantiedagen worden gerekend. Dit is vastgelegd in de Nederlandse wetgeving om ervoor te zorgen dat medewerkers geen vakantiedagen verliezen, op het moment dat zij hier niet van kunnen genieten. Het is daarom essentieel om een correcte registratie bij te houden en ervoor te zorgen dat deze dagen goed worden vastgelegd als ziektedagen.

Werknemer ziek en wil op vakantie

Wat als een medewerker al ziek is en op vakantie wilt gaan? Dit kan een lastige situatie zijn. Als werkgever ben je verantwoordelijk voor de gezondheid van je medewerkers, maar je wilt ook voorkomen dat ze onnodig vakantiedagen verliezen. Het is belangrijk om te beoordelen of de vakantie het herstel van de medewerker belemmerd. Dit kan in overleg met de bedrijfsarts of casemanager gebeuren. Als de zij oordelen dat de vakantie het herstel niet belemmert, kan de medewerker toestemming krijgen om op vakantie te gaan. De vakantiedagen worden in dit geval wel als vakantiedagen geregistreerd en niet als ziektedagen.

Opbouw van vakantiedagen tijdens ziekte

Ook tijdens een periode van ziekte bouwt een medewerker vakantiedagen op. Dit betekent dat medewerkers (ondanks hun afwezigheid door ziekte) recht blijven houden op hun wettelijke vakantiedagen. Dit is belangrijk om te weten, zodat je als werkgever geen fouten maakt in de administratie van de vakantiedagen. Na herstel kan de medewerker deze opgebouwde vakantiedagen opnemen.

Tips voor Werkgevers:

  1. Duidelijke procedures: Zorg ervoor dat alle medewerkers op de hoogte zijn van de procedures rondom ziekmeldingen, ook tijdens vakantieperiodes. Communiceer deze procedures regelmatig om misverstanden te voorkomen.
  2. Ondersteuning bieden: Biedt ondersteuning aan medewerkers die ziek worden tijdens hun vakantie. Dit kan variëren van advies geven tot hulp bij het registreren van ziektedagen.
  3. Accurate Registratie: Zorg voor een correcte registratie van ziektedagen en vakantiedagen. Dit voorkomt administratieve problemen en zorgt voor duidelijkheid voor iedereen.
  4. Overleg met de casemanager: Bij twijfel of een zieke medewerker op vakantie kan gaan, overleg met de casemanager. Dit helpt bij het maken van een weloverwogen beslissing die in het belang is van zowel de medewerker als het bedrijf.

Door deze stappen te volgen, kun je als werkgever ervoor zorgen dat de zomerperiode soepel verloopt, zelfs als er sprake is van ziekteverzuim.

Bij Werkverzuim staan we klaar om je te ondersteunen en ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent op alle situaties die zich kunnen voordoen. Zo kun jij je concentreren op het succes van je bedrijf, terwijl je medewerkers met een gerust hart kunnen genieten van hun vakantie. Dus pak je zonnebrandcrème, trek je favoriete zomerkleding aan en geniet van een zorgeloze vakantie. Namens Werkverzuim een fijne zomer!

Lees ook

Heb je vragen over dit onderwerp?

Laat het Werkverzuim weten door contact met ons op te nemen!

Direct contact met ons opnemen?

Wij staan klaar om je te helpen bij verzuimbegeleiding!