Blog_het-belang-van-een-goede-nachtrust

Het belang van een goede nachtrust

Bij velen is niet bekend dat naast eten en bewegen, slaap één van de belangrijkste onderdelen van ons leven is. Wanneer we een langere periode slaaptekort ervaren kan dit invloed hebben op concentratie, op emoties (meer prikkelbaar en een korter lontje), op de kwaliteit en kwantiteit van het werk, maar ook op de kwaliteit van leven (geen energie om goed voor jezelf te zorgen). Het een kan het ander versterken, waardoor men uiteindelijk in een vicieuze cirkel terecht komt en een medewerker ziek uit kan vallen. Wat kunt u als werkgever doen om dit te voorkomen? Het uitvoeren van een PMO kan hierbij een handig en belangrijk hulpmiddel zijn. Lees hieronder meer.

Vitaliteit van uw medewerkers onderzoeken met een PMO

Diverse onderzoeken hebben inmiddels aangetoond dat een goede nachtrust bijdraagt aan de vitaliteit van uw medewerkers. Medewerkers die (langdurig) ziek zijn ervaren meer problemen met slapen dan medewerkers die aan het werk zijn. Dit zorgt voor langer verzuim. Van de werknemers die zijn uitgevallen met psychische klachten ervaart maar liefst 85% problemen met slapen!

Een belangrijk hulpmiddel om de kwaliteit van slapen wij uw medewerkers “te meten” is een PMO, periodiek medisch onderzoek. De kwaliteit van slaap is slechts een onderdeel van een PMO. Een PMO is een complete gezondheidscheck die uw medewerkers duidelijkheid geven over hun psychische en fysieke gezondheid. Daarnaast krijgt u als werkgever inzicht in waar uw medewerkers energie van krijgen en waar de grootste risico’s op mogelijk verzuim zitten. De uitkomst van een PMO wordt met de medewerker besproken en wanneer u meer dan 15 medewerkers in dienst heeft, kan er een geanonimiseerde groepsrapportage worden afgegeven zodat u weet waar de gezondheidsrisico’s zich binnen uw organisatie bevinden en hoe het met de vitaliteit van uw medewerkers is gesteld.

Verplichting naar uw personeel

Op grond van de Arbowet bent u als werkgever verplicht uw medewerkers periodiek in de gelegenheid te stellen om een onderzoek te ondergaan welke gericht is op de risico’s die arbeid voor de gezondheid met zich meebrengen. Uw medewerker is overigens niet verplicht om aan een door u aangeboden PMO mee te doen..

Bent u benieuwd hoe de nachtrust van uw medewerkers is en heeft u belangstelling voor een periodiek medisch onderzoek voor uw medewerkers? Neem contact met ons op via 0297 820 829 of stuur een mailtje naar info@verzuimopwerk.nl

Vragen over dit onderwerp?

Laat het Werkverzuim weten door contact met ons op te nemen.

Lees ook:

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Heb je vragen over dit onderwerp?

Laat het Werkverzuim weten door contact met ons op te nemen!

Direct contact met ons opnemen?

Wij staan klaar om je te helpen bij verzuimbegeleiding!